De kracht van poëzie: een terugblik

Woordenkunstenaars: in de afgelopen weken heb ik met ontelbaar veel van hen gesproken. Knuffelen met woorden, knipogen met intonaties en verrassen met woordbruggetjes. Wat is de kracht van poëzie? De antwoorden bleken verrassend. Uiteenlopend van iets persoonlijks tot maatschappelijks, ieder had wel een andere interpretatie bij dit onderwerp.

Een sprong in het dompelbad der poëzie. Dat bad is eigenlijk nooit koud geweest, het verwarmde me iedere keer weer. Zelfs na het derde literaire evenement in twee weken tijd kon ik nog glimlachen bij een voordracht. Ik merkte wel dat mijn blik kritischer begon te worden in de loop der tijd. Ik had immers zoveel dichters in een korte tijd gezien, dat ze in mijn hoofd al geordend waren op rang.

Het mooie aan poëzie is dat iedereen er wel mee te maken krijgt. Op belangrijke gebeurtenissen in onze levens grijpen we er naar en in maatschappelijke dieptepunten lijkt het van groter belang te zijn dan ooit. Poëzie is helend, troostend. Het biedt een schuilplaats. Poëzie is het verwerken van rouw, het veelbelovende communicatiemiddel, een vrijheidsboodschap, een flits in de duisternis. Poëzie is overal. Het zit in ons gevoel, in de manier waarop we onszelf uitten. Juist de diverse interpretatie van de woordenkunst is wat het zo krachtig maakt.

Een buiging aan de poëzie. Een buiging aan de woordenkunst:

Inspiratie
Rijm
Melodie
Gedachten
Ritme
Beeldspraak
Gedichten
Metaforen
Stiltes
Kortom,
Poëzie

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s