“De interactiviteit en collectiviteit van poëzie buiten het boek is de laatste jaren enorm vergroot”

Kila2Kila van der Starre is literatuurwetenschapper en doet onderzoek naar poëzie buiten het boek. Hoe is onze ervaring van poëzie aan het veranderen? Een gesprek over vooroordelen,  literair onderwijs en de opkomst van internet. Het tweede deel van mijn gesprek met Kila:

In de cultuursector lijkt poëzie maar neergelegd te zijn voor een relatief klein publiek. Hoe kan het dan andere vormen, zoals muziek en cabaret, beter verkopen, denk jij?
“Het heeft denk ik veel met vooroordelen te maken. Veel mensen denken dat poëzie moeilijk of saai is. Die vooroordelen zijn voornamelijk te wijten aan het onderwijs in Nederland. Als je bekijkt naar wat voor poëzie er wordt gelezen op scholen, sluit dat totaal niet aan bij jongeren. Het instapniveau is te hoog en de poëzie die zij voorgeschoteld krijgen, is stoffig en oninteressant.”

Wat is volgens jou de kracht van poëzie?
“De kracht van taal, het hierop reflecteren en het vergroten van je verbeeldingswereld. Nog steeds grijpen mensen tijdens grote gebeurtenissen in hun leven naar poëzie. Niet gek, want  het staat direct in verband met het gevoel. Poëzie heeft een troostende werking.”

Wat zijn de meest opvallende veranderingen in het poëzie landschap die je bent tegengekomen?
“Het internet. Hierdoor is de interactiviteit en collectiviteit van poëzie buiten het boek enorm vergroot. Maar ook bijvoorbeeld de literaire kritiek is hiermee een stuk toegankelijker geworden. Tegenwoordig kan iedereen zijn of haar mening geven. Voor dichters is de opkomst van het internet ook belangrijk geweest. Je hoeft immers geen bundel meer uit te brengen om tot je publiek te komen.”

Heeft poëzie een maatschappelijke waarde?
“Ja, dat heeft het zeker. Kijk maar naar de MH17-tragedie. Kort na de ramp begon de gedichtenstroom. Of kijk naar de eerste wereldoorlog; in deze tijd vond er een intense toename van gedichten plaats. Ik denk dat mensen doodongelukkig zouden worden bij het wegvallen van poëzie. Juist tijdens de belangrijkste momenten in ons leven grijpen we er naar.”

In je werk als literatuurcriticus kom je veel verschillende poëzie tegen. Waar moet een goed gedicht volgens jou aan voldoen?
“Alles wat clichématig is, vind ik niet perse slecht, maar gewoon ontzettend saai. Als iets taaltechnisch als een cliché is opgeschreven, haak ik snel af. Ik ben op zoek naar originele beelden die mij op een andere manier naar de wereld kunnen laten kijken. Als een gedicht dat met mij kan doen, is het al snel goed. Sommige dichters lopen met hun werk voor op een generatie. Dat soort vernieuwende poëzie vind ik fantastisch.”

Wat hoop je uiteindelijk met dit onderzoek te bereiken?
“Dat mensen nooit meer zullen zeggen dat poëzie dood is, omdat het dat simpelweg niet is. Met mijn proefschrift hoop ik te kunnen laten zien dat poëzie een multimediaal genre is. Historisch gezien is het nogal absurd dat er nog steeds zo aan het papieren boek wordt vastgehouden. Hopelijk zullen mensen inzien dat het boek helemaal niet de kern is. Er zijn talloze andere manieren om poëzie naar het publiek te brengen. Hopelijk komt er ook meer erkenning voor het publiek dat poëzie leest en beluistert.”

Hoe zie je de toekomst van poëzie voor je?
“De toenemende digitalisering creëert nieuwe kansen voor de poëzie. Je kunt heel makkelijk een (kort) gedicht lezen op je telefoon of via een app. Ik denk dat het daarom ook een stuk populairder gaat worden dan proza, omdat dit minder makkelijk verspreid kan worden. Verder denk ik dat het boek steeds meer gaat veranderen in een cult symbool, net zoals een LP dat nu voor ons is. O, en de poëzievoordrachten, die zullen blijven komen.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s