Mooie Woorden in de Hortus

1 2 3 8
Uit de kas van de Oude Hortus in Utrecht klinken geluiden. Niet zomaar geluiden, maar gepraat. Gedicht. Mooie woorden. Terwijl ik me door de menigte probeer te wringen, geeft Lize Spit een korte voordracht in het voorste zaaltje van het Universiteitsmuseum. Een avond tussen de bloemen, planten en vijvers is geboren.

Mooie Woorden, de organisatie die tweemaandelijks literaire evenementen organiseert in café Hofman, slaat vanavond de handen ineen met een historische tuin. Een betere locatie is haast ondenkbaar. Deze avond is hartstikke uitverkocht en het oogt dan ook een beetje krapjes. Ik neem plaats in het café en kijk om me heen. Net zoals bij Gesproken Woord is ook hier het publiek zeer divers. Jong en oud schuift door elkaar heen en de verhouding man-vrouw is bijna gelijk. Achter me nemen twee vrouwen van een jaar of 25 plaats. Vertwijfeld kijken ze om zich heen. “Eerste keer?”, vraag ik. En inderdaad, mijn vermoeden wordt bevestigd. “We komen nooit naar dit soort evenementen”, vertelt Iris nadat ze zichzelf heeft voorgesteld. “Ik heb de kaartjes gewonnen op een website. Om eerlijk te zijn verwacht ik er niet zoveel van. Maar ik vond het net wel hartstikke mooi, net bij Lize.” Haar vriendin Amber knikt. “Bizar hoe je iets kunt overbrengen met slechts een paar woorden. De boodschap kwam echt aan”

Singer-songwriter Case Mayfield opent de line-up in het café met een dromerig gitaarspel. En omdat ik op een literair festival ben, luister ik automatisch naar de lyrics. De liedjes van Mayfield gaan over liefde en koningen, kom ik al snel achter. Een beetje geintrigeerd ben ik wel en dat komt dan ook vooral door zijn hese, rauwe stem, die dwars door je heen scheurt.

Na het optreden sprint ik snel door naar de kas, waar ik Tsead Bruinja tref in een bijzondere setting. Om voor te kunnen dragen in de vijver, hijsen alle dichters zich vanavond in enorme kaplaarzen, die tot aan de schouders reikt. Ik laat me vertellen dat het om een waadpak gaat, gebruikt door biologen en tuiniers in de hortus. Tsead is inmiddels over de rand van de vijver gedoken en draagt voor uit zijn laatste bundel. Het publiek spitst haar oren. Rake woorden volgen. Een gedicht over een diplomaat, eentje in het Fries en een bundel over vriendschap. Een voorbeeld:

adem in de morgen prikkelraad in mond vol slaap
laat het oor broeden op haar laatste warme handen
bloed zoekt nu nog even vingers niet 
laat de klamme nacht onververst

sla krammen in de planken
bedraad de bedrand met zoete stekels
dat er een spoor van snoep zal zijn
waar zij haar benen licht

zeg gezicht wat lach je in de koelkast
mandje waar mijn mond lieve woordjes
in lekt zeg vergeef me voor wat
ik van je heb gegeten

wek haar niet
kijk naar buiten

zo hartstochtelijk bemind en beduveld
zo als een zielepietje uit het nest gekukeld
zo open en zonder wapen

zoek haar honger zoek iets glimmends en fels
zoek een kwijlende hond
om haar op een afstand te bewaken 
maar wek haar niet

wek haar niet
ga naar buiten

4
Tsead Bruinja

De derde dichter die de vijver betreedt, is Ingmar Heytze. Ingmar was ooit stadsdichter van Utrecht en heeft inmiddels al 15 bundels geschreven. Een behoorlijke prestatie. Al snel loopt de kas vol. Ingmar zie je immers niet iedere dag in een waadpak. Gniffelend kijk ik toe hoe de poëet zijn gedichten op de waterlelies verspreid en begint voor te dragen:

Ze slapen niet, de niet-bestaande mannen –
ze wachten op de ochtend en ze staren
in de nacht als dieren, diep begraven
onder folders, kolven, formulieren
en de koude, blauwe zerk van het heelal.

5 9 7 15

De lelies zijn geaaid, het oor getraind en de mooie woorden uitgesproken. Ook vanavond bracht de woordenkunst weer mensen samen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s