“Deze generatie leest geen lange teksten meer”

Desktop3

Het versje is booming business. Vooral op social media vliegen de korte hersenspinsels, versjes en quotes je om de oren. Want waarom eigenlijk moeilijk doen, als het ook makkelijk kan? De ambachtelijke eenvoud achterna en rijmen maar. Janneke Knüppe is één van de populaire rijmers op dit moment en publiceert haar woordenkunst onder de naam JIP. Waar komt de populariteit van het versje vandaan?

Hoe ben je op het idee gekomen om JIP te starten?
“Dat was niet perse bewust. Ik schreef als kind al veel, maar toen ik op latere leeftijd ging studeren, hield ik me er niet meer zoveel mee bezig. Na mijn afstuderen, verhuisde ik naar mijn toenmalige vriend in Stockholm. Omdat ik zoveel tijd had, begon ik weer met schrijven. Ik begon een blog over Stockholm en het emigreren voor de liefde. Later startte ik met het schrijven van korte gedichten. Dat was voor mij haast therapeutisch. Alles waar ik over nadacht, schreef ik van me af.”

En de naam JIP, hoe heb je die bedacht?
“Volgens mij was het mijn moeder die het bedacht. Ik wilde iets korts, iets simpels. En aangezien ik mijn gedichten in eenvoudige ‘jip-en-janneke taal’ schrijf, was de link snel gemaakt. Ik heb er bewust voor gekozen om niet onder mijn eigen naam te publiceren. Dat maakt het mysterieus, dat je niet weet wie de gedichtjes maakt.”

Hoe komt een gedichtje tot stand?
“Ik maak twee verschillende gedichten: op maat en uit mijn eigen creativiteit. De gedichten die ik op maat schrijf, zijn vaak voor speciale gelegenheden, zoals een trouwerij of een begrafenis. Meestal merk ik al snel wat voor gedicht iemand wil. Dan geeft die persoon mij een paar steekwoorden en vertelt hij/zij om wat voor situatie het gaat. Vervolgens stuur ik het op en is er nog een correctieronde, waarin zij kunnen aangeven wat er anders kan.”

Wat is typerend voor een gedichtje van JIP?
“Het is altijd vrij kort en het past daarmee ook altijd op een kaartje. Al mijn gedichtjes rijmen. Ze zijn best simpel geschreven en de meesten hebben een positief, liefelijke boodschap. Veel dichters schrijven zware dingen op, maar mijn woorden zijn een stuk luchtiger”

Waarom schrijf je uitsluitend korte gedichtjes?
“Ik merk dat mijn generatie niet meer zoveel leest. Desondanks is er wel een grote verspreiding van gedichten via social media, maar dat zijn voornamelijk korte quotes en zinnetjes. Als je wilt dat mensen je werk verspreiden, dan werkt een lange lap tekst niet. Ik vind het heel krachtig als je met weinig woorden een boodschap kunt overbrengen.”

Wat is voor jou persoonlijk de waarde van poëzie?
“Wat ik persoonlijk heel mooi vind aan poëzie, is dat je met een gedicht een boodschap kunt geven, die je misschien niet zo snel face-to-face zou uitspreken. Poëzie verbindt mensen. In deze individualistische samenleving is er behoefte aan mooie woorden. En daarmee ook een stukje positiviteit en herkenbaarheid.” 

Het internet staat vol met korte gedichten en feel good rijmpjes. Waar komt die populariteit vandaan, denk je?
“Door de opkomst van social media zijn gedichten kort. Desondanks kun je met een aantal tekens toch mooie, positieve en herkenbare situaties creëren. Ik denk dat deze korte dichtvorm zo populair is, doordat de versjes vaak simpel en makkelijk zijn. Tegenwoordig bestaat er zoveel narigheid in de wereld, dat mensen behoefte hebben aan iets positiefs. Dit type gedicht is krachtig, omdat er met weinig woorden een grote boodschap overgebracht kan worden.”

Veel van je rijmpjes bevatten een bron van wijsheid. Wat hoop je mensen mee te geven met de gedichten?
“Lief zijn voor jezelf, lief zijn voor een ander. Maar ook genieten van het moment, niet te moeilijk nadenken.”

Wat zou je nog graag willen bereiken met JIP?
“Ik zou nog wel graag een bundel willen uitbrengen. Ook zou ik mijn gedichten uiteindelijk nog wel willen voordragen. Al is het voor een uitgeverij minder interessant om een bundel uit te brengen van mij, omdat ik mijn eigen naam er niet aan verbind. Ik wel eens over nagedacht om het dan bijvoorbeeld iedere keer door iemand anders te laten voordragen, maar dat zijn nog maar ideeën. Verder ben ik nu veel bezig met het schrijven van Engelse gedichten, om me uiteindelijk wat internationaler te oriënteren. De webshop loopt als een trein, er zijn meer dan 40 verkooppunten die continue bevoorraad moeten worden en zelf ben ik natuurlijk ook nog aan het schrijven. Het is in ieder geval ontzettend druk, echt een fulltime bezigheid. En niet geheel onbelangrijk: ik kan er van leven”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s